There was an error in this gadget

Followers

Saturday, December 25, 2010

Merry Christmas for all



Have a blessed Christmas for all my family and friends and for every one that know me...



I pray for you Lord....

Help us remember the birth of Jesus..
Close the door of hate and open the door of love all over the world...
Let kindness come with every gift and good desires with every greeting.
Deliver us from evil by the blessing which Christ brings, and teach us to be merry with clear hearts.  

May the Christmas morning make us happy to be thy children, and Christmas evening bring us to our beds with grateful thoughts, forgiving and forgiven, for Jesus' sake.  

and I pray....
for this Christmas season will be full of happiness and joy...
- amen -



Wednesday, December 15, 2010

SUKa DUKa jaDi mak cik a.k.a aunty.........


F.Y.I......aku ni tak ler tua sangat....kira masih lagi dalam ketegori muda remaja...tapi dah jadi mak cik orang....cam tak caya jer...........kalau dalam keluarga kecik jer......ada lah 8 orang dah anak buah-buahan ku....mana tak nya...kakak dah ada 5 orang....abang dah ada 3..........tu masih dalam keluarga kecil.......if nak kira keluarga besO....kira sekali ngan anak2 sepupu sepapat ku memang aku rasa lebih 20 kot anak buah-buahan ku......wow!!!!!!!!!!  **mata terbeliak buat2 tkejut beruk**


dalam kerjaya menjadi seorang mak cik atau nama glamor nya aunty ni memang banyak suka duka nya......kalo anak buah-buahan korang tu dengar cakap tak apa la....senang ler korang nak uruskan dorang.....if anak buah-buahan korang sepisis yg beEkor ni la yang buat bencana alam nya.........kita kata "jangan" dia kata "buat".......macam bengOng gak lah....


walau bagaimana hebat dan pelik pon sepisis anak buah-buahan ku tu...aunty dia ni tetap cayunk dorang....cewahh...terasa berat pulak bakul aku ni....hahahahha!! **tgelak gulin2**



hari tu ada ler bawak bebudak si anak buah-buahan ku jalan2 kat pasar kuching....punya seronok dorang siap tido awal b4 nak pergi tu.....seronok gak ler kua ngan dorang....agak seksa gak melayan kerenah dorang...rasa nak tinggal jer kat pasar tu...tapi bdasarkan keperihatinan aku sebagai seorang aunty aku tak la nak tinggalkan dorang cam tue...kang tak pasal2 aku kena tetak 18 ngan mak bapak dorang....eeee...takut nya.... **buat2 takut...tak takot pon...hahahhahaha** <--- reality nya takut


[ aku pon tak paham napa aku buat muka cam tu...]
 

[skema tol muka dorang...]

 
[ada bakat jadi model jugak dorang ni yer???]


baru-baru ni 12/12/2010 pangkat ke-aunty-an aku btambah.....coz aku dapat 2 orang anak buah-buahan baru....anak sista i....kembar pulak tu....sorang lelaki and sorang pompuan......


wahhh...nampak nya....kerjaya menjadi mak cik ku semakin hebat kerana anak buah-buahan ku semakin ramaiii.......pa pOn....aku harap semua anak buah-buahan ku tu boleh jadi insan yang bguna kepada nusa dan bansa....menjadi kebanggaan keluarga...menjadi insan yg sihat JERIS nya....

 
bila tengok muka dorang tu....teringin pulak nak ada baby sendiri....hahahahhahaha.....

Wednesday, December 1, 2010

Pulai ke menua (kampung ensika) 28/11/2010..

Kena ke 28/11/2010 ianya ari minggu (ahad) kami sebilik engau sida jang (fmly abang ku)...engau endu nani (sefmly)....bini rusi (kazon ku) engau anak ya...pia mega engau mak mau (jiran bak mua rumah kami)....amai mayuh bala kami...ni t engau bala nembiak gak...kami ngena 3 buah kereta...nu penuh meh ke3-3 buah kereta nya...

datai jak ba simpang ke kampung Ensika....dia sida endu nani, sida jang, bini rusi and mak mau dulu bedarat...kami ianya aku, indai, abak, didek, endang (akak ku) and dara (anak akak) ke kampung Mambai Sebuyau.  kami ke sebuyau ukai nama...ka nganjung akak ku and anak ya...ka mai ya gai ensika nu enda ulih tudah endang...ya gak benung btubuh dua ya...enda lama gik branak tudah...me bakal dapat anak buah lagi loh...hhehehe...didek enda engau kami ke ensika...enda ya tan bdarat...nya ya alu tinggal engau sida endang ba sebuyau...enda lama gak kami ka ninggal ke ya...pagi ari siti pulai gak kami...



dah nganjung sida endang ke kampung mambai sebuyau...dia aku, abak engau indai ajak meh bdarat...ya gak sida t lain udah dulu....bgadai2 meh kami tiga dudi ari urang...ngenang ke mua ari sarinya enda panas...mendung2 mua ari...bc gak ujan mesik2...ba sebuyau maya nganjung enda cg nu baka nama ujan lebat...irau mai ke sida ajan (anak kazon ku) t udah dulu bdarat...huhuhu...maya kami nya jalai enda gak lucak...agi kering tanah...enda gak pedis nie bjalai...kasih tudah indai engau abak bjalai...nu bamai nyingkir ke tungguk kayu...hihihik....pejalai ya pama gak penyauh...nu bpeluh2..dah gak ujan mesik2...hihik...syuk2 brandau2 kami tiga...dia tepeda ke sida mak mau engau endu nani engau anak2 ya...lelubah tudah sida bdarat...ni t bala nembiak...kaki nu lucak...kasih mai meda...hahah!! 



lebih kurang sejam lebih dia kami alu datai ba rumah panjai ensika t baru ka dgagak sida ya...bdau siap gik...agi dalam proses meh nya...tiang api dah bc...mina ai bc masalah...tang dinga2 ke cerita2 bala2 rumah panajai...cda dah meli batang paip....ngambi ai ari pengung kumang kami t ba atas bukit din...bc tgak bala t dah pindah dia...bc gak agi ba rumah panjai lama...berenti enda lama gak kami dia...tang enda niki ke rumah panjai baru nya...laban bgaut ka pulai...nangi ke ujan baru ari...gak maya nya dah teduh mimit...sida jang t dulu tadi sigi dah duduk dia meh sida ya...dah meda2 rumah panjai baru...dia kami alu start bdarat baru...time toe nu dah sereta baru gak bala kami...lelubah nyingkang...dalam 40min pia datai gak ba rumah panjai lama...singkang pun nu dah pandak...lelak mai bjalai...hehehe....



ba rumah panjai syuk ah....mandi ai celap....ai bukit...ba bukit kami din bc 2 iti penung ai terjun mit...t ba atas gik ai pegung lapuk....dia meh endur punca ai kena ba rumah panjai din...t ba baruh mimit pegung kumang...dia bc meh paip kena urang ba rumah panjai din....bc ai terjun mit gak pegung kumang...pegung lapuk bdau kala kia aku...pegung kumang baru kala...celap ai ya...rindu mai mandi dia...gak enda besai...hihihk...ba pegung kemuang kami dia bc tapak kaki ba batu...keno ko jaku sida t tuai2...nya tapak kaki kumang kelia...bukit nya kala endur kumang bpungas meri anak ya mandi...pia ko sida ya...enda nemu meh amai enda...ko jerita urang tuai meh ney...?hehehe.....aku kala testing engkah kaki ba tapak kaki nya...enda sama arr...ka panjai mimit ya ari kaki aku...t ari enda ujan ai mimit...ulih peda ba batu tapak kaki nya...t ai mayuh enda peda...hehe...




nu ke lain cerita aku gak...hahaha...apa pun...sida jang t ka malas niat ba batu niat kami din terus kin bala sida ya...aku enda engau...lembau mai ka bjalai...nu dah pedis tudah tubuh...aku apa gik....alu truz nyadi indu dara rumah panjai meh...engau urang nyumai ba dapur...hohohohooo!!!



malam nya tinduk celap wooo..........dah gak ku tinduk enda btilam......sida bala nembiak t lebih2 ngena tilam...ka pen enda ngalah ke sida meh aku...alu tinduk ba tikai aja...hakaiii...amai tisa ka tinduk malam nya...ya gak debu mai..pedis gak tubuh bai kejut bendar bdarat....ahhahah!!! enda entu tinduk ku malam nya...pagi nya tumu gak kami dani...mandi pagi nya cg t nu tganggam celap...hahhaha..tang syuk ah...pulai pagi nya dah makai semua...alu bdarat baru gak kami pulai...ihihik...aku...indai...mak mau engau bini rusi lelubah bjalai...sambil bjalai sambil ngiting sida kemiding gak kami empat...urang lain dah cangun2 ninggal ke kami 4....hihihik...



dah datai ba pun jalai...nuci kaki ba sungai mit ba tebing jalai...dah nya gai sebuyau kami...gai kampung akak ku endang ba mambai sebuyau din td....ka ngambi didek engau dara seduai ya...ba din makai tengah ari kami...blauk ke lauk babas....hakaii...2 periuk asi pon nu enda cukup...cun mai asai kelauk...dah gak segar2 magang nya...dah ngambi menyadiku didek engau anak buah ku dara...kami alu gai kampung sungai nyamuk ba sebuyau din...nganjung sida jang gai entua ya dia...bc utai ka dikerami ke sida ya...aku pon enda sure nama...hurmm....sida jang bmlm dia...kami dah brandau2 ngirup kupi alu pulai...nangi ke laun datai rumah...pama gak 2 jam lebih pia datai rumah t ari sebuyau nya...



pulai2 jak siku2 meh bala kami t mgadu pedis tubuh...bendar ketawa meda ulah bala kami...hahaha...but for sure...nya sigi pgalaman yg best!!!!!!!!!!!!!! taja lelak............hihihik.........bulan 6 taun 2011 ila pulai baru gak ke menua...maya nya ngintu ba rumah panjai baru meh urang....hope maya nya jalai dah manah...ulih tama kereta...t ngena kereta bc kot dalam 20 tauka 30 min tama ke dalam kin...enda gak entu jauh...laban t sigi lubah pjalai nya nu ka sejam kebih...hihihik....soo......betemu meh kitai ba Kampung Ensika Sebangan maya Gawai tu ila otey???? ^_^

Monday, November 29, 2010

Hello Sarawak!!!

wahhhh!!!!!!!! tak sangka...........akhirnya.....pada 24/11/2010 pukul 10.05am....tiba lah aku di lapangan terbang antarabangsa sarawak.............seronok bila dah jumpa abak (ayah) and indai (ibu)......yang lucu nya....keluar jer dari pintu keluar apot truz cakap lapar and nak makan kolo mee....hahahha....memang hebat!! datang2 jer ingat makan eh??ish3...............memang la aku nie....patut ler badan beso!!! hahahah!


hampir nak pesan lagi kot kolo mee semangkuk....hahaha...tapi...memandangkan aku diet (konon nyer)....sooo...aku tak jadi la nak pesan lagi...ehhehe....pas2 hari2 seronok jugak coz my akak pon ada datang dari kampung....dia datang nak buat pemereksaan kandungan dia....kakak i ngandung dah dekat 9 bulan.....dalam 2 minggu cam tue mayb dia melahirkan anak..........and berita gembira yang kami dapat ialah....anak buah ku tue nanti kembar.....cuma jantina nya jer kitaorang suma lom tau lagi...hihihik....1st time kot dapat anak buah kembar nie....hehehhee...btambah ler anak2 aku.........hahahah!!!


pada 26/11/2010 pulak.....abang ku and keluarga nya pulak datang dari Melaka......memang penuh la rumah....ngan kakak and anak2 nya 2 orang....abang, ipar i and anak nya 3 orang...mak cik and pak cik i dari kampung pun ada datang....sepupu (masih budak2 lagi) pon ada gak....adik....abak...indai...and me.........fuhh!!!! memang meriah rumah ngan dorang semua.....hihik!!

hari ni td pon hebat gak kot.....semua saudara mara datang umah...memang penuh rumah!! ada kot 6 buah keluarga....hihihihi!! memang macam hari Gawai..........dah la dengan BBQ nya....hehhee...memang seronok....!!!

(bahasa iban)
tang.........te enda dikerindu ku nya..........maya dah mabuk nya alu ka lain....irau mai meda....tang ok gak la...ulih dikawal..............huhuhuhu.....amai tusah kitai iban...t ka rami mesti ka ngirup...dah ngirup lagi alu ka mantai ke pengering mantai ke pemandai keno ko jaku...tang enda nemu  nya sida pia pengamai ya mantai ke pemelik dirik.......jaku tinggi langit....madah nya tuk nya tu....nuan jai....ya jai....enda nemu gak maya nya ngenang ke penyai diripu....penyai urang meh ditusi diembal ya ke urang.....nama ya manah mai kini??? cehhh....madah ukai jaku jai la...ka ngajar aja lah...ya lah nya!!! t ukai jaku mabuk meri jaku ajar keno koh....engka ka meh urang ninga....laban nya kira amai meh jaku ajar....tang....hurmmm....taik nya...jaku mabuk jak...kada amat ah utai dsebut?????????? kada nemu utai ke disebut????nyaaahh......peyy!! meri malu bansa jak ulah mensia baka nya........huhuhuhu....dah sebening alu enda ingat diri....enda ingat ni apai indai...dah enda nemu ni menyadi....dah enda nemu bebasa ke urang...dah enda nemu ngintu diri..........amai tusah urang ulah baka nya...uji anang ngirup kitai t nemu diri perangai dah mabuk jai baka antu!!!! 


Monday, November 22, 2010

I Love Kolo Mee!!!

Bulan exam dah ka tembu.........tinggal seminggu dak gik....26 hari bulan tue meh pnutup bulan exam kami........hihihk....butttt.........last exam aku 23 hari bulan tu ianya kena ke ari dua tue ila....pulai kuching kena ke 24 hari bulan tu....sooooooooo....abis2 jak exam 23 hari bulan nya ari siti truz pulai...........kihkih....semangat ka pulai......flight pun ngam2 gak pagi........enda sabar2 ka pulai...hohoho!!

dalam nganti ka tembu exam and nganti ke terbai pulai tue....btundi2 engau kawan ba facebook.....ngenang ke pemakai t bc ba serawak.....dia tsebut ke siti utai t aku rasa utai pakai t PALING nyamai di dunia.........dah tsebut jak utai nya dia aku alu baka urang gila tenguk 'mengidam' ko urang laut ka makai ya.........utai nya ianya KOLO MEE........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I love Kolo Mee!!!!!

[pic kolo mee ba kedai batu 10....makai kolo mee with teh c peng sepisil? sigi ya sepisil....hohoho!! i likeee!!! ^_^]
waaaaaaaaaaaaa!!! **nu meliur maya naip blog tu** dalam mayuh2 utai pakai ba dunia tu........tu meh utai pakai t paling ku rindu.......mee ya paling nyamai....apa gik t te kala mirah nya........engau sepipat2 ya.........hapuuuuuuuuuuu!!!!!!!!! nu baka riuk sida urat perut ngenang ke penyamai mee tu.....mee lain sigi alah.......ALAH!! hohohoho!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

tempat makai kolo mee peberit ku tu ianya ba pasar batu 10 (Kota Padawan)......for me......kolo mee t jual ba tempat lain just biasa2 jak.......(mayb bc tempat lain nyamai gak kot? enda nemu gak la ba dini....tang bc gak member mdh bc 1 tempat ba kch dia tkenal engau kolo mee ya?? dini tempat nya ney?? aku pon enda ingat...hihihik...) tang kolo mee ba batu 10 lain daripada yang lain......kelainan ya???? 

1.   Mee ya mayuh...

2.   Mee ya kala mirah...

3.   Mee ya sedap!! cukup segala perisa...

4.   Bisi mayuh sepipat (cunto perut janik, ati janik, isi janik mirah....)

fuhh...........part sepipat nya la ngasuh nelan ai liur.........hohoho!! hakaii..............hakaiii............enda sabar mai ka pulai........nurun jak ari bilun cg truz ke kedai nya meh aku...........hohohoho!!!!!!!!!!!!!! enda nemu kitak.......but for me i love kolo mee so much!!

Friday, November 12, 2010

saya boleh teka nombor telefon bimbit anda...nak tahu macam mana??


bakani?? pecaya ke enda aku ulih neka lumbur telipon kitak nguna cara ba baruh nya...enda pcaya??? tau cuba dulu....anang malu2....


macam mana? percaya tak aku boleh teka nom. telefon korang guna cara kat bawah tu...tak pcaya?? cuba dulu bru tahu....jangan malu2.....



Cara 1:

Masuk ke 3 digit lumbur keterubah telipon kita (enda termasuk 01x)

Masukkan 3 digit nom. pertama telefon anda (tidak termasuk 01x)



Cara 2:

Kali ke lumur kita nya enggau 80 (X 80)

Darapkan nom. itu dengan 80 (X 80)



Cara 3:

Tambah enggau 1 ( +1)

Tambah dengan 1 ( +1)



Cara 4:

Kali enggau 250 ( X250)

Darap dengan 250 (x250)



Cara 5:

Tambah enggau 4 digit pengujung nom talipaun kita

Tambah dengan 4 digit terakhir nom. telefon anda



Cara 6:

Tambah enggau 4 digit pengujung no talipaun kita

Tambah dengan 4 digit terakhir nom. telefon anda



Cara 7:

Tolak enggau 250 ( -250)

Tolak dengan 250 (-250)



Cara 8:

Bagi enggau 2 ( /2)

Bahagikan dengan 2 ( /2)



baka ni?? nama numbur bulih kitak??? betul enda??

jadi?? apakah nombor yang anda dapat?? betul tak kiraan saya??


sumber dari : Gerinang Belalai

Tuesday, November 9, 2010

Keputusan Anugerah DAMA 2010

[pic ambi ari facebook DAMA]

apu waii...bc mena anugerah DAMA kitak wai?? aku enda arr.......agi ba menua urang aku....alu bdau kala engau urg meda anugerah nya meh aku...huhuhu...enda ngawa engka nex year ulih?? kan?? kan??hehhee......anugerah DAMA di intu ba Kuching kena ke 6/11/2010.....

aku enda pasti brapa iti ketegori dipetanding ka malam nya....tang antara ya...Penyanyi Paling Popular Lelaki Dayak, Penyanyi Paling Popular Wanita Dayak, Kumpulan/Duo paling Popular Dayak, Lagu Iban Paling Popular, Lagu Bidayuh Paling Popular, Lagu Orang Ulu Paling Popular, Artis Baru Terbaik, vokal terbaik and mayuh gik...

tang ari sumber utusan borneo online dia bc madah keputusan siapa t menang malam ya...antara ya kumpulan rock Masterpiece....sida bulih 'durian runtuh' malam nya...antara anugerah t bulih sida malam nya....
1- Most Popular Group 2- The Best Video Clips 3- The Best Album Cover (Merindang Ke Bintang)



wow! kan?? tahniah ngagai kumpulan nya...........

artis lain t menang malam nya ianya...
Urai engau Dom Romeo, Kumpulan tbaik/Duo
Spitfire, Vokal Lelaki Terbaik

Caludia Geres, Vokal Wanita Terbaik
Johny Tuk, Artis Baru Terbaik

and mayuh agik........



[pic di ambi ari facebook Adrian J Nyaoi]

but......for sure.............persembahan terbaik malam nya mesti lah Ricky Anderson and Winnie Albert...........taja ku enda meda...tang kompom yg tebaek dari ladang punya mah!!! amai enda?? hohoho..........

tahniah ngagai semua t menang malam nya.......

tang aku enda bpuas ati la engau keputusan ya tahun tu....coz artis yang aku minat enda menang arrr!!!!!!!!!!!!!!!! ggggggggeeerrrrrrrrrrrrrrr!!! (geham aku geham) hhuhuhu......asai ka nyabak meda keputusan ya..........keciwa tambah merana ku maya nemu keputusan ya.......huhuhuk...tang enda ngawa gak...engka ukai rezeki....nex year meh cuba baru.........ciayook2!!! taja artis kesayangan aku alah...dalam ati ku ya tetap menang...ya tetap juara!!!!!!!!!!! cewah...gituu........................... hahahha!!


ari komen2 bala2 ba facebook DAMA....mayuh gak bala meri komen t kritik pejalai anugerah tu.....aku?? no komen.....coz aku enda meda engau mata kepala ku pu....hehehee....apa pun...semua komen2 t -tive nya ukai ka ngembelik tauka ngelabuh ke usaha DAMA dalam industri muzik kitai Dayak....tang komen2 tauka kritikan nya dijadi ka panduan kitai dalam ngaga anugerah tu lebih manah gik...


Sunday, November 7, 2010

study week and exam...


waaahhhhhhhhhh....exam!! exam!! exam!! what more can i say??? hurmmm...agak blur and tetekan (mayb?) ngan exam yang bakal tiba.........mana tak nya......this is my last exam kat USM....nex sem??? LM dah...sooo...dengan harapan dan impian....tak menjejakkan kaki kat USM lagi selepas konvo....mayb dalam 10 tahun kot??????????? hahahha!!

sekang ni ngah study week......soo...macam2 la teknik nak stdy...........me?? hurm...sepisis last min....nak cakap blom stdy....ada gak baca sikit....nak cakap sudah.....spatah benda yg aku baca tu pon aku tak tau apa......still dalam dunia fantasi aku (tengok movie 24 jam).........hurmm.......but its ok la bbanding last sem and last last sem..........dis sem aku tak ler tido sampai kol 2pm.....hahahah!! but ada jugak la pmecah rekod aku.............dat is.........my rumate!!!!!!!!!! weeeeeeee~ ada gak pwaris aku yer???hahahhaa.....

tapi kan....jgn pulak nak pandang rendah kat aku coz stdy last min....ya i noe....ramai org ckp stdy last min x bagus.....but masalah nya if aku stdy awal pon tak ada makna apa2......baca note pun tak dapat apa2....aku just tgok jer tulisan kat kertas tu...huhuhu...sedih kan??? tp....bila di kaji mlalui pengalaman aku yg hampir 4 tahun di USM....sememangnya insan2 yg stdy last min ni memerlukan tekanan baru lah apa yg mereka nak pelajari atau nak ingat masuk dalam memori (jangka pendek) berkesan.......

bagi insan2 yg stdy awal kompom x setuju ngan penyataan tu kan??? if tak caya..........boleh tanya kawan2 korang yg sepisis cam ni......coz bagi aku...stdy awal kurang tekanan...tak ada prasaan pun nak stdy...but...........................jika dah nak dekat exam time tu.......bru la mgelabah...nak tahu kenapa?? coz dah ada nya tekanan..........desakan........desakkan untuk belajar dan menghafal segala yg dplajari sem tu.......

cara belajar??? hebat sikit la dari yg stdy awal.............buat note ringkas (peta minda) yg mmg ringkas seringkas yg mungkin..........ingat kembali apa yg lec slalu cerita kat dewan kuliah dan tuto (bermakna if nak wat kegiatan stdy last min kena datang semua kelas...no ponteng2...if dah ponteng...mmg susah nak paham)........if nota tak der or tkurang nota (gara2 ponteng kelas) masa ni la time bodek mbodek geng2 yg rajin p kelas......minta nota dorang..........nak salin mmg malas dan x sukup masa.........maka.....photostep jer la..........habis cerita....

secara ringkasnya :
[ingat kembali plajaran di kelas] --> [cari nota yg ada, if x cukup cari kat kwn2 lain] --> [buat nota ringkas (peta minda)] --> [hafal]

hafal?? kenapa nak hafal??
hurmm.......as we all noe...........kita belajar di sekolah...kolej mahupun U...kebanyakkan nya sebab nak dapat sijil...........and mmg sedih bila pike kita belajar sebenarnya bukan belajar tetapi menghafal........tp...ini lah realiti............huhuhuhu....

hurmmmmmmmm....realiti yang menyedihkan........but its true.............huhuhu!! apa pun........selamat stdy bagi kangkawan yg ngah stdy........and selamat exam......good luck keh??? semoga bjaya.............!!! GBU all..........muahhh!!!!!!!!!! ^_^

Tuesday, October 19, 2010

Kakak, adik kahwin jika tewas kung fu

BEIJING: Dua adik-beradik wanita yang mahir berkung fu di bandar raya ini, menganjurkan satu pertandingan mempertahankan diri itu selama tiga hari bertujuan mencari bakal suami.

Peserta lelaki yang berminat perlu menunjukkan kehandalan memanah, angkat berat dan seni tempur. Pemenang peringkat akhir dikehendaki mengalahkan adik-beradik berkenaan dalam perlawanan Kung Fu satu lawan satu.
“Hanya adik-beradik itu ditewaskan peserta dibenarkan membuka topeng muka untuk melihat wajah mereka untuk kali pertama sebelum membuat lamaran,” kata rakan wanita berkenaan. – Agensi

(Petikan dari Berita harian Online 19/10/2010)

komen aku.........

aku tak tau ler if betul2 ada orang nak ikut pertandingan ni........and aku rasa pertandingan ni pun macam tak logik jeer...if aku lelaki yang hebat kungfu pun...aku tak akan join pertandingan ni walaupun aku tak ada teman wanita mahupun isteri.................nak tahu kenapa????

sebab aku tak kenal pun perempuan tu...kan pompuan tu pakai topeng??? sooo...banyak kebarangkalian yang boleh blaku....antaranya....

1) takot muka dia huduh and tua kerepOt....
aku tak kenal dia....so wat apa aku bsusah payah....bmati matian nak menang untuk jadikan dia sebagai istri..........kang aku kawan ngan dia skali tengok muka dia huduh....tua kerepOt....naaa....nak ker kawen ngan pempuan tua muka huduh kerepOt yang dah nak habis tempoh??????????????


2) tak kenal hati budi dia pOn....
haaa........yg tua kerepot and huduh tu masih ok lagi.......tp cam mana pulak dia ni sepisis panas baran???? kaki belasah??? aaaaaaaaaaaaaaa....kan dia hebat kungfu??? soooo.....ini bmakna dia nie sepisis suka sepak sana...terajang sini.....bagaimana pulak if kita usik sikit...kena lah pelempang.....gaduh sikit....siap bawak samurai nak potong kepala.......eeeeeeeeeeee...tak rela i tau..........


haaaaaaaaaaa...............buat masa nie....hanya 2 benda tu jer lah yang aku dapat pikekan buat masa nie.......coz bagi aku laa...memang cam ngok ngek sikit ler if buat benda cam nie....kalau anda ler....sanggup ke bmati-matian untuk dapatkan hadiah yang kitak tak tahu apa dia?? or dalam situasi ini.kawen ngan orang yang kita tak kenal?? yang kita tak pernah jumpa??? for me......opcoz tak akan.........lain la if kita nampak and tahu apa hadiah yang bakal kita menangi.....contohnya.....siapa menang dapat rumah banglo.........or siapa menang dapat keta ferari....or dapat duit 100 bilion....atau pun dlm al-kisah ni tadi....jika menang boleh kawen dengan gadis jelitawan yang pandai kungfu..............hahahahahahha!!!!

adakah anda setuju dengan saya??????????? kihkih.... ^_^

Suasana bising jejas deria rasa

[sekadar gambar hiasan jer]

LONDON: Jika anda dapati rasa makanan yang diambil ketika dalam penerbangan tidak sedap, jangan salahkan dapur atau mereka yang memasaknya.


Kajian terbaru menunjukkan bahawa keadaan bising di dalam pesawat menjejaskan deria rasa kita, mengurangkan keupayaan merasa manis dan masin makanan. Keputusan itu boleh menerangkan mengapa hidangan di dalam pesawat kelihatan begitu menyelerakan mempunyai rasa yang kurang.


“Ada pendapat umum mengatakan makanan dalam pesawat biasanya tidak begitu bagus,” kata Andy Woods, seorang penyelidik dari Unilever.


“Saya pasti syarikat penerbangan melakukan yang terbaik dan disebabkan itu, kita mungkin tertanya-tanya jika ada sebab lain mengapa makanan tidak begitu sedap.


“Satu sebab mungkin kerana bunyi bising memberikan sedikit kesan,” tambahnya. Seramai 48 sukarelawan ditutup mata dan diberikan makanan manis dan masin seperti biskut dan kerepek sambil mendengar bunyi bising atau senyap melalui fon telinga. Hasilnya, mereka mendapati bunyi bising latar menyebabkan makanan disifatkan sebagai kurang masin atau manis oleh mereka yang merasainya.

“Berdasarkan apa yang ditemui, semuanya bergantung kepada kesan tumpuan anda. Dalam keadaan bising, bunyi menarik anda daripada merasai makanan dengan lebih baik,” kata Woods. – Agensi

(sumber petikan dari Berita Harian Online 18 Oktober 2010)


hurmm..........rupa2 nya ada kesan jugak deria rasa kita semasa makan di dalam kapal terbang ek?? tapi....makanan di dalam kapal terbang bagi aku memang TAK menarik dan menyelerakan....semua kan makanan segera.....main masuk jer dalam ketuhar (oven)......yang nampak menyelerakan tu HANYA di dalam gambar jer.......

Thursday, October 14, 2010

Kanak-kanak Pintar Cerdas

[Adi Putra salah seorang kanak-kanak pintar cerdas di Malaysia]

Untuk memberikan definisi yang tepat terhadap pintar cerdas sememangnya merupakan salah satu isu yang sehingga kini menjadi pedebatan di antara banyak pihak di seluruh dunia. menurut Stanford Binet (1916), orang pertama yang menjalankan ujian pintar cerdas yang dikenali sebgai "The Stanford-Binet Test" telah memberikan definisi pintar cerdas sebagai merujuk kepada keupayaan individu memahami, membuat pertimbangan dan penaakulan dengan baik. mengikut Terman (1916) pula berkata bahawa pintar cerdas ini sebagai seseorang yang berkebolehan untuk berfikir secara abstrak.


Definisi bagi pintar cerdas ini juga kita boleh lihat daripada pandangan dan istilah daripada bebrapa negara di seluruh dunia. menurut persekutuan Amerika Syarikat, pintar cerdas ditujukan kepada kanak-kanak pelajar atau belia yang berpotensi dan mempunyai pencapaian tinggi dari segi bidang interlektual, kreativiti, artistik, kebolehan kepimpinan dan juga mempunyai bakat dalam bidang seni dan muzik yang mengagumkan, serta mereka memerlukan aktiviti atau perkhidmatan yang lain dari yang lain atau istimewa yang tidak dapat diperoleh di sekolah biasa demi meningkatkan tahap kebolehan mereka. (sumber daripada www.spe-ed.bet/ld-pintarCerdas.php)


Manakala bagi negara lain seperti di Kanada, pintar cerdas ditakrifkan sebagai suatu darjah keupayaan intelektual yang luar biasa yang memerlukan pengalaman pembelajaran yang berlainan daripada apa yang disediakan di sekolah biasa untuk memenuhi tahap keupayaan akedamik dan potensi mereka. (Sumber daripada www.spe-ed.net/ld-pintarCerdas.php)


Di England pula, pintar cerdas merujuk kepada 5 peratus dari semua populisi sekolah di dalam bidang akedamik manakala cerdas pula adalah 5 pratus teratas dari semua bidang lain. Pelajar pintar adalah mereka yang memiliki kebolehan tinggi untuk 1 atau lebih di dalam subjek akedemik. mereka ini tidak perlu menjadi pintar untuk semua subjek. Pelajar Cerdas pula adalah mere yang mempunyai kebolehan tinggi dari segi sukan, muzik, lukusan atau seni persembahan. (Sumber daripada www.spe-ed.net/ld-pintarCerdas.php)


Menurut Kamus Dewan pula, pintar cerdas diistilahkan sebagai cekap dan pandai, manakala cerdas didefinisikan sebagai sempurna anal. Maka, secara umumnya, pelajar pintar cerdas dan berbakat merupakan individu yang memiliki potensi yang tinggi dalam pelbagai aspek perkembangan dan pertumbuhan. Seperti yang diterangkan di dalam Teori Kepelbagaian Kecardasan (Multiple Intelligences) oleh Howard Gardner.


Individu yang pintar cerdas mempunyai daya IQ yang tinggi. Tahap IQ mereka yang pintar cerdas terbahagi kepada 5 tahap iaitu ;

1. Mildly Gifted -- 115 hingga 129
2. Moderately Gifted -- 130 hingga 144
3. Highly Gifted -- 145 hingga 159
4. Exceptionally Gifted -- 160 hingga 179
5. Profoundly Gifted -- 180

(Sumber daripada www.giftedkids.about.com/od/gifted101/p/gifteddef.htm)

Melalui dapatan data yang biasa, kebanyakkan individu yang membuat ujian IQ akan mendapat markah !Q di antara 85 dan 115, dan kebiasaannya mendapat tahap IQ sebanyak 100. semakin tahap IQ kanak-kanak itu melebihi 100, semakin kanak-kanak itu memerlukan pendidikan khas.

Friday, October 8, 2010

Pengalaman guna kerusi roda di kelas Dr Lee (PPK331e)



masa kelas Dr. Lee Ley Wah (PPK 331E Technology and Innovation for Special Education) yang btajuk Inclusive Learning/Assistive Technologes for Students With Physical Impairment....Dr. telah menjemput seorang Dr. pensyarah jemputan dari skul Sains Kemasyarakatan....tapi aku dah lupa dah nama beliau...huhukk...sorry yer??? kehh.....masa kelas 2 jam tu....kami telah mengimbas kembali pelajaran yang pernah kami ambil pada sem-sem lepas...iaitu mengenai Orang Kurang Upaya (OKU) Anggota...khas mengenai cacat anggota kaki...

[Dr. Lee Ley Wah memberikan beberapa penerangan kepada kami]

Dr merupakan seorang perjuang hak2 OKU....malah beliau juga merupakan individu OKU yang cacat anggota kaki.....beliau menggunakan kaki palsu....saya amat kagum dengan cara Dr menyampaikan ceramah beliau...beliau juga ada menceritakan pengalamannya dan rakan-rakannya yang cacat anggota kaki...salah satu cerita yang bagi saya amat melucukan ialah mengenai rakannya yang cacat anggota kaki yang memakai kaki palsu....rakannya membawa motosikal....tetapi ada sebuah kereta dipandu dekat dengan rakan Dr berkenaan sehingga kereta tersebut bgesir dengan motosikal rakan Dr....akibat daripada gesiran itu, rakan Dr jatuh dari motosikal berkenaan...malah...kaki palsu rakan Dr juga terpelanting...seorang tua yang berada di belakang motosikal rakan Dr segera turun membantunya....namun, apabila terpandang sebelah kaki rakan Dr tiada...org tua berkenaan terus pensan...rakan Dr yang tjatuh tu tadi segera mendapatkan kaki palsunya dan memangil org kampung untuk membantu orang tua yang pensan itu td....hihihik.......kasihan org tua pu pensan...ingatkan nak tolong orang...last2 org pulak tolong dia kan??? ehhehe...agak lucu....


Dr juga ada menerangkan menggenai kaki palsu....tongkat OKU dan kerusi roda..malah Dr juga ada membawa contoh2 kerusi roda dan tongkat2 yang digunakan.......

[Ayu mencuba menggunakan tongkat siku]

Dr turut ada memaparkan cara2 menggunakan kerusi roda...malah beliau turut memaparkan beberapa video mengenai masalah2 mereka yang menggunakan kerusi roda ni....contohnya dari segi pembinaan tandas OKU yang tidak sesuai....rem yg tidak sesuai dan penggunaan tempat letak kereta OKU....


kami bukan sahaja melihat video dan mendengar ceramah dr Dr...malah kami telah mencuba sendiri penggunaan kerusi roda dan tongkat OKU...

[saya akui...memeng sukar nak gunakan kerusi roda ni....nak tolak dia mmg memerlukan tenaga yg kuat pada tangan...huhuhu....]

[tp...ok sikit bila ada orang yang membantu....hihik...]

wlau bagaimanapun...saya tertarik dengan kata2 Dr jemputan kami tadi...

"jangan tolong mereka kerana simpati......tapi tolong mereka jika mereka benar-benar memerlukan....OKU bukan mahukan simpati daripada anda...............anda harus ingat itu...."


kata2 Dr itu amat benar sekali...aku juga ada seorang kawan yg juga cacat anggota kaki selepas kemalangan...dia juga pernah memberitahu aku hal ini...

"kau sebagai bakal guru pendidikan khas harus ingat.....OKU paling tak suka org tolong mereka kerana simpati........mereka bukan mahukan simpati......jadi...jangan tolong mereka kerana simpati....aku cakap cam ni coz aku juga faham perasaan mereka...sbab aku juga OKU..."

memang...banyak halangan mereka yang cacat anggota ni nak b'ada di khalayak ramai...salah satu sebabnya adalah halangan persekitaran yang tidak sesuai.......wp mmg dibina untuk mereka tetapi insan2 yg tak reti bahasa ni yg menyalahgunakan kemudahan mereka...contohnya tandas OKU....kdg2 di sesetengah tempat mmg ada tandas OKU...tetapi tandas tu berkunci....ada juga tandas tu tak sesuai pun untuk OKU...coz pintu nya yg dibuka dari dalam...tandas yang sempit...pemegang yg x dapat di alih dan sebagainya.....

[Akma cuba nak naik kereta....]

kami juga ada mencuba untuk menaiki kereta dengan kerusi roda....mmg sukar sekali....pintu harus dibuka dengan luas agar memudahkan badan masuk ke dalam kereta....jadi tapak letak kereta OKU perlulah luas...
[Siti cuba naik tempat yang ada halangan...ada orang gak yang tolak kat belakang tu..hihik...]

dalam halangan seperti ini bagi saya mmg sukar sekali jika tiada orang yang menolong untuk menolak dari belakang...namun...kawan saya yang bkerusi roda dapat naik dan turun dari halangan seperti ini........wow...!! saya sendiri kagum dengan beliau.............ehhehehe...


apa pun...kelas hari tu mmg amat menyeronokan malah memberikan kami kesedaran tentang pentingnya kemudahan2 untuk mereka yang OKU...bak kata pensyarah jemputan ;

"kami juga bayar cukai macam anda...maka kami juga ada hak untuk menikmati kemajuan dan kemudahan yang ada...."


mmg benar....mereka juga perlu hak untuk mendapat kemudahan dan kemajuan negara...diharap...banyak lagi kemudahan yang boleh membantu mereka bergerak dengan bebeas....

ya....puji Tuhan! aku mmg bersyukur dengan pemberian Bapa di Syurga dengan apa yang aku ada waktu ini....kekurangan tidak b'erti kita lemah...tetapi merupakan suatu jalan untuk kita dekat dengan Nya dan menerima kasih kurnia Nya...amen! ^_^

Wednesday, October 6, 2010

kesedaran semantik...

seperti yg anda2 sekalian tahu [atau tak tahu]...aku mrupakan pelajar minor BM...sem ni aku ambik paper semantik....dalam banyak2 benda yg aku belajar sem ni...part fitur semantik (Prof. Asmah Haji Omar) la yang aku paling suka dan juga tak suka....



suka??
coz memberikan aku ksedaran tentang makna2 semantik kat sesetengah perkataan yang konunnya sama makna...jangan cakap korang....aku selama ini pun ingat sama jer maksud nyer...

conto nya konsep memukul --> tendang dan terajang.... [selain KK..KN pun boleh guna kaedah fitur semantik cari beza sstu makna pkataan tu]....

aku tau...bagi korang [aku pun sama]...pgunaan tendang dan terajang ni cam sama maksud jer kan??tol tak???tetapi kangkawan...realiti nya mmg berbeza...........huhuhukkk...........

(ni sekadar contoh yg ku dapat cari pasal 2 perkataan ni...mungkin korang ada pandangan dan idea lain?? boleh jer komen kat bawah tu nanti...)

tendang
+ Kata Kerja
+ - manusia
+ guna kaki
+ tenaga kuat

terajang
+ kata kerja
+ manusia
+ guna kaki
+ - sasaran badan
+ tenaga sangat kuat

haaaa.....tu la antara fitur2 semantik bagi 2 perkataan tsebut....nampak tak beza nya?? antara beza yg ada kat situ ialah penggunaan aksi ni....penggunaan tendang boleh digunakan untuk manusia dan bukan manusia....maksud nyer...kita boleh tendang bola...tendang pintu...tendang batu dan lain2 la.....bagi terajang pula.......hanya boleh digunakan untuk manusia......sebab tak kan la kita nak kata "ali menerajang bola itu."............boleh terima ker???tak boleh kan??coz dah set dalam minda penutur jati BM mmg tak sesuai...........hihik...


tak suka??? tetttt!!!!!!!!!!!!!!!!
tak tau ler korang....tapi bagi aku mmg memeningkan kepala hotak aku yg bergeliga ni la nak cari fitur2 semantik bagi makna sesutu pkataan tu...apatah lagi bila pkataan tu hampir sama maksud nya...yang hanya ada 1 atau 2 jer untuk membezakan nya.........dan yang paling teruk nyer bila ada perkataan tu aku sendiri pun tak tahu makna nya....huhuhu....


tapi apa pun....dalam mana2 matapelajaran tu mmg ada senang susah nya...yang penting kita kena enjoy dengan apa yang kita pelajari........kerana ilmu tu mahal tau??? nak masuk U nie dah brapa puluh ribu mak bapak korang labur??? PTPTN lagi??? naaaaaaaaaahhh..........ker gila mahal nya tu???hehehe..............bak kata putri "yang penting kita..........enjoy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" ^_^

Tuesday, October 5, 2010

tension punya pasal

idup nyadi nembiak sekula ngaga assignment t enda nemu tembu sigi t nyisa untak....aku kemari sigi amai bendar...nu asai ke mengkul untak bai ngaga asmnt nya....maya dah nu ka gila...ka tama alam spital batu 7 kuching....dia geng sepiak bilik rerauh ngagau....

"Hang nak join ceq makan ais kirm dok??"

dia aku lalu meda jam....mayanya pukul 10.30pm....pama bala laut tu mai makai sekelim memalam baka tu ko aku bjaku dalam ati.....

dahnya..."tanpa segan silu nya" aku alu nyaut.............

"boleh!!!!" <----- nyata mai rangka a.k.a bam
kumpul-kumpul bala kami [semua super senior suksis] semua ya bc lah 5 iku....gambal semua cg baka urang sakit sawan....ukai sawan babi nya........sawan bendar ngaga kerja....bak kitai....uji kerja gagak ke tumu enda la gambal nu mali baka urg sakit sawan baka nya.......hehehhee...

10min lepas nya...dia geng ku siku tu [ya bc mutosikal] datai la mai sekelim te kunsi2 bala kami td...ya bc mega meli ruti kena cal ba sekelim kenu ko jaku...ehhehee...



[sekelim khas beli ba Tesko enda jauh ari kampus]

makai sekelim pedelpop bala kami....jam maya nya dah pukul 10.40pm pia meh...kerja t digagak td dilengka dulu....ka makai sekelim kenu ko......maya makai....cg nu baka nama...berebut baka t enda kala makai sekelim....hehehe...

[maya ke berebut ngepam sekelim pedelpop...sah2 rangka]

te nyelai ya....enda dalai 10min....dah habis lengis terus sekelim nya td........hapuuuuu!!!!! nu baka ukai mensia........cecelap sekelim ulih meh dipam ke perut jampat nu baka nya.........ish3.......anak dara siapa nya kini???hehhehe........

[nu lengis wai wai....]

ukai takat lengis agi nya...nu licin...t kerubung sekelim nya ulih dipakai cg dah tama perut meh nya td....hihihik...berasai pama cda ya nya ney???nasib aku enda...[maka ya bendar gik ngepam]....

dah tembu ngepam sekelim...dia kami sambung baru ngaga asmnt....semangat la pas nya...ukai nama...laban dah senang ati makai sekelim....temu asmnt...apa gik...garing2 la ba atas katil...tama ke alam mimpi......................zZzzzzzz.............

.......................................................................................................................................

the next day.............
[pukul 1am]

kekasak...kekasak...........................pedis perut wai!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


hahahhaa.......nyaaaa....nyaaa....bak anang bam!! anang rangka!!! malam2 ka meh makai sekelim...sepi asai pedis perut...kumbai tak bula2 jaku urang tuai???

"anang makai utai celap maya malam...engai ke pedis perut"
ko jaku tuai....

nemu tang agi meh majak ke ati t cukup ya bam............huhuhu........nya meh...moral of the story...

badu makai celap maya malam...

^_^

Saturday, October 2, 2010

Bak Kut Teh!!!!! yummy!!

saritu bisi bala geng aku spon ku makai Bak Kut Teh ba kedai enda jauh ari kampus kami...sigi t selalu meh makai Bak KUt Teh dia...kali tu sepisil mimit la...ka nemu nama hal?? coz....sida ya t belanja...so...makai peri meh nya tadi...hahahaha....



siapa kitak te enda kala makai Bak Kut Teh???

amai kasih ti bisi t enda kala makai nya....Bak Kut Teh tauka nama uhang putih ya Pork Bone tea tu lauk asal ari menua China din...tang diatu kira dah nyadi lauk menua kitai ba Malaysia ditu...diatu pen ukai mina sida Cina aja te nyumai tauka makai Bak Kut Teh tu...bansa kitai Iban pu pen bisi meh...nu dah nyadi lauk te selalu dipanduk ba rumah...maya Gawai pen mayuh meh bala kitai Iban nyumai Bak Kut Teh...


apa ti best pasal Bak Kut Teh tu???

for me...piberit ku pasal Bak Kut Teh toe ianya sup ya...sup Bak Kut Teh toe ari herba engau rempah ratus ti cukup manah ke pengerai kitai...and paling sepisil pasal Bak Kut Teh tu ianya isi-isi di dalam ya....hehehehe...[ketawa dulu]....

ari nama kitai dah nemu nama isi ba dalam Bak Kut Teh tu...Bak dalam bahasa cina hokien ianya janik also known as babi [ti enda silap aku meh]....hahahahhaahahah!! <---- ketawa syuk...dalam bak kut teh toe mega ukai mina bc isi janik....TANG....bisi mega bala sida sepipat-sepipat lain...cunto ya...perut janik [wow!!]....ati janik [wow!!]....dilah janik [wow!!]...pending janik [wow!!]...and te paling penting dalam nya ianya tulang rusuk janik [wow!!].....cun kan?? kan??kan?? tang selain isi engau bala sepipat janik tu....tau mega dicampur engau sayur tauka kulat... *** nu nelan air liur aku naip utai tu***


baka ni ka nyumai Bak Kut Teh????

serious gak la ku ka madah...aku enda kala engau urang nyumai Bak Kut Teh toe....mina indai ku te kala nyumai ya...tang nya pun udah lama udah enda nyumai ya....ka pen enda arr...dagin janik diatu ukainya murah t ba menua Sarawak kitai din...sekilo isi dah bpuluh ringit....ti ka makai janik sigi nganti ujung bulan jak meh nya ney???hehehhee.....

ok..pulai baru ke tupik kitai...ianya BAK KUT TEH....hehehe...resepi ya...aku enda pasti...tang aku kala gak meda indai nyumai...sooo...tu meh resepi bak kut teh home made indai aku....[ingat2 lupa jak tu].....

bahan-bahan ya :
1. paket herba Bak Kut Teh
2. Isi, perut, tulang janik [barang ko kitak meh ka engkah nama...t bala t enda makai janik nya..tau gak ditukar engau manuk]
3. kulat celum [enda nemu nama kulat tu]
5. bawang putih segala [labu bawang putih ko laut]
6. kicap pekat
7. garam....bicin....gula....

cara-cara nyumai ya :
1. peruk janik engau kicap...lak ke dalam peti ais dalam 30min....
2 isi ai dalam periuk....antik sampai ainya mansau...
3. tepu ke paket herba Bak Kut Teh...bawang segala nya tadi...janik te diperap td...serta kulat celum nya ke dalam kuali t berisi ai nya tadi...
4. girau semua bahan2 nya td..
5. t ai dalam periuk nya kurang..isi baru sampai bahan2 dia enda peda...[reti ya ai mayuh gik la nya td]
6. anti sampai engkurak sup ya...dah nya tama ke garam engau bicin secukup rasa...dah nya tepu ke gula cimit jak....
7. anti sampai 30min tauka 1jam pia...peda dah lama engkurak kira dah mansau meh nya...ehhehe...


Bak Kut Teh tu tau mega dipakai bgulai engau asi engau sayu2 lain....apa tah lagi....t dipakai maya agi engkurak....tang jaga2...engai ke betu dilah....ahahahhaa....apa pOn...selamat mencuba ngagai bala kitak te enda kala nyepi ya....t bangat kelalah tauka lembau nyumai nya...nurun jak ke kedai cina....habis cerita...hahahha...kan?kan?kan??hehehhee......... ^_^

Friday, October 1, 2010

My bday ^_^

bmula 30hb sarinya setat la aku mulakan idup aku engau umur baru aku...hakai...brasai mai tuai bila dah nyambut bday ney...huhuhu...tang enda ngawa...umur nya mina angka...yg penting...cute nya anang kuhang...orite??hahahaa!!!


bc gak bala geng2 sama skul t nemu bday aku nanya....


"hei kek....sinek ko p sambut bday ko marek?"


engau mua bseri2 meh cda nanya aku...dah nya...aku engau selamba rock jak nyaut

"kat bilit sambil molah asmnt...."



ney...huk kapak kan jwpan aku??hehehe...tp cg amai meh nya td...enda kini2 meh aku bday ah...meripak ba bilik jak meh aku....ngaga asmnt...amai pama gak pmayug asmnt ku nya...huhuuhuk....



sooo...kesimpulan ya...tahun toe aku enda ngintu bday aku...yer la...adai urg engau ngintu...kdiri jak meh...huhuh....
taja pen adai urang engau aku ngintu bday....tang geng2 lama RP and geng2 ba pisbuk aku tetap wish bday...hehhehe...nu penuh wall post pisbuk ku gasak ke cda ya...hahahaha....



enda caya??? uji peda post wall ba pic baruh nya...wall post nya semua ya bday wish...hahahaha...toe jumlah bday wish tumu pagi 12am-sampai 11.28pm pia...bila itung2 ngam2 jam 11.59pm....ungkup urg t wish ku 102 iku....hahahahhaha....dasyat mai cda ya toe...hehehehe...




wpOn enda ngintu engau kawan2 & fmly taun toe...its ok...its orite....bc gak bala geng ku yang ka spon makai...ya...ukai on the day...but at least cda agi ingat ah....ehhehehe...and paling ngasuh tgepang tkenyit ati ya....my ex pon bc call wish bday...hahahhaa...lucu mai....and op coz...abak indai and bala ba rumah din pun bc call wish bday....hhehehe....



apa pon...bday ku kali toe ku ttp asai hepi....coz aku dah mula kehidupan baru aku...kehidupan baru aku sebagai seorang kristian....cewahhh...taja pen semua urang jauh ari aku...tang aku nemu...Iya enda kala jauh ari aku...Iya semampai engau aku...nyaga aku...hihihk....puji Tuhan...aku dah nerima kasih sayau Iya...amen... ^_^


Tuesday, September 28, 2010

Bedak Sejuk


sedang aku kebosanan buat tugasan...
aku dengan tak sengaja nya dan dengan buang tabiat nya pakai bedak sejuk...
haaaa....korang tau tak apa tue bedak sejuk??


BEDAK SEJUK nie merupakan salah satu daripada produk kecantikkan...
masa dulu2 lah kan....mmg tak der produk kcantikkan macam sekang nie...
SK II la....Olay laa...Fair & Lovely la...dan banyak lagi lah yg korang slalu pakai...
zaman mak nenek kita dulu...bedak sejuk nie lah diaorg guna untuk kecantikkan...


yang baik nya tentang bedak sejuk nie...
penggunaan nya sesuai untuk semua jenis kulit...
kulit bminyak ker...kulit kering ker...kulis sparuh kering sparuh bminyak ker...
semua boleh guna bedak sejuk...kira boleh diguna seisi keluarga jugak lah kira nya nie...



haaa.....dan melalui kajian tak rasmi aku memalui bacaan dari buku, majalah, tenet dan dari cakap2 orang2 tua...
penggunaan atau amalan pakai bedak sejuk nie memang bagus untuk kulit muka...
soo....nak tahu kebaikkan nya???

1. untuk menanggalkan kulit mati pada wajah...

2. untuk kulit muka lembut dan cerah...

3. melicinkan kulit muka...

4. menghilangkan tompok2 hitam

5. menegangkan kulit muka...

6. membuangkan daki2 degil kat bahagian leher anda...

CARA PENGGUNAAN nya pulak nak tau cam mana??
haa....itu senang saja....

1. masukkan 5 - 6 ketul bedak sejuk dan campurkan ngan bbrapa titis ari..tak boleh banyak sangat air...nie sebab kita just nak cairkan bedak sejuk tue jer yer kangkawan....

2. pastikan bedak sejuk korang tue dah jadi cecair putih....hehehe...

3. pastu...gunakan berus muka...kayu ker...penyapu ker...or mana2 saja benda yg korang boleh guna untuk sapukan kat muka korang guna jer la....haaa...tp aku sarankan korang guna jer jari...senang cerita kan??hihikk....

4. sapukan dengan rata di bahagian muka anda...tapi hati2 yer...jangan sampai tkena mata...pedih woo...hehehe...pastue....korang pun boleh jugak sapukan kat leher..

5. tunggu la sampai kering...ala kejap jer...10 - 15 min kering dah tue...

6. dah kering...korang cucilah dengan air suam....



yg nie yg biasa kita buat la...if nak yg cangih2 lagi cara nak guna bedak sejuk nie pun ada banyak...kita leh campur ngan banyak benda...
contoh nya ngan limau...ngan kayu manis dan lain2 la...
apa pun...yg nie jer la yg paling simple and mingle yer??hehe...


haaa......pas baca punya baca...tentu ada gak yg korang nie tak pernah tengok bedak sejuk nie kan???
tentu tertanya-tanya....macam mana kah rupa bedak sejuk nie??
adakah dia sejuk macam ais??
hahahhahah!! <--- tgelak lah pulak...

oh...tidak sama sekali...dia cam kapur jer...ketul kecik2... kat kedai runcit mana2 pon ada...if tak pasti korang tanya la kat empunya kedai... tanya dia " arrr...apek arr....ada jual itu bedak sejuk kah??" kompom apek tue jwp ada...ehehhehe...
keh la...nak senang cerita...nie la antara contoh bedak sejuk tue....

APA PUN.....selamat mencuba!!!! ^_^

Sunday, September 26, 2010

Open House a.k.a Makan free...

WALAUpun cuti raya dah semingu dah berlalu...namun...suasana raya still lagi terasa...sooo...sekarang nie kira raya minggu ke-2 lah yer....ehhehe...open house kali nie boleh tahan meriah nyer..........cuma sedih gak coz ramai kangkawan yang tak dapat nak hadir...yer la...depa kan ada yang dah konvo dah...bz la ngan krj2 dorg...yg p open house nie pon sisa2 yg blom habis lagi...kira budak pendidik-ikan lah...hahahhahahha....[bole tergelak lah pulak]....nak dijadikan cerita..............kita org p braya selama 2 hari.......sabtu and ahad...sabtu kita p rumah Ketua Polis Pulau Pinang....p situ kita guna keta Amar yg comey lagi bjasa...terima kasih yer Amar..........ehhehehe...........
[taraaaaa!!! nie ler keta Amar yang comey dan bjasa]


haaa..........cuaca hari 2 boleh tahan oke...panas terik gila sumbu.....fuhh...bpeluh mcm lari tasik biawak kat USM 20 pusingan [tak pernah lari pusing 20 pusingan pun]....apa poN...usaha kami makan mmg diteruskan dengan rancak....kira kat c2 memang melantak giler2 badak lah....tetamu yg datang pon boleh tahan ramai nyaaa....makanan dia boleh lah...sedap...tp gerai dia tak ler sebanyak tahun lepas...apa pOn...syuk jugak ler...coz makan free.....hahahhahaa!! suke suke suke!! <-- sebut ala2 upin&ipin

THE NEX DAY
...hhaaaa..........nie lah hari yg paling penting....nak tau kenapa?? coz kita org p braya kat 3 buah negeri....PERAK-KEDAH-PENANG.....hahahhaa...giler kan??kan??? heheh....wp jauh pjalanan tp ttp syuk....coz kita p ramai2...konboi 3 buah keta....13 orang yang p masa tue...taget 15...tp ada yg tak pat join...coz ada hal masing2....huhuhu...DESTINASI PERTAMA!! kita p yg jauh dulu.....kita p Perak...rumah Farika atau Ika.....pjalanan tak pasti brapa jam...rasa nya adalah kot dalam 1 jam...coz kita guna jalan tol...hihihik.......datang2 jer kita truz serbu makanan dia........hehehe.....masakaan mmg bez...banyak pulak tue...semua Ika yang masak...woa.....cun tue...dah boleh kawen dah tue...hehehhee...pas makan2...gurau2...ambik pic di sini sana...sempat jugak kami p menjenguk kolam ikan keluarga Ika....hihik....
[bgambar kenang-kenangan ngan tuan rumah - Farika]


dah puas kat umah Ika...kami pun destinasi ke-2....dat is...kat Kedah lah pulak....kita p umah jurulatih SUKSIS tcinta kami....Cik Azhar...boleh tahan jauh nyer...ada jugak dekat 1 jam kot...sampaikan tangki minyak keta orang bnyala merah.....hihik...sampai2 jer kat destinasi yang dituju...jejak jer kaki kat rumah Cik Azhar truz hujan turun dgn lebat nyer....mmg nasib baik la dah sampai...hehehe...kat umah Cik pon banyak barang makan....rumah cik cantek punya....i like..hehhee...



tp kan...ada 1 peristiwa yang bez jugak lah kat umah Cik Azhar...nak tau tak peristiwa nya?? haaa....peristiwa kuah kari ayam jatuh kat lantai...hahaha!!! masa tue Cik Azhar keluar jemput Tuan ktorg yg bru sampai...sooo nak dijadikan cerita....bila jatuh jer kuah kari tue...semua secara otomatik nye truz lap lantai tue...bkerjasama sungguh...tak sia2 masuk SUKSIS yer???hehehe...pas2...bukan lap sebarang lap...lap yg sepisis pantas...kalah mesin lap kat Tesko yg mamat bangla slalu guna utk lap lantai Tesko...hahaha...ada pulak tu ambik air cuci tangan simbah atas lantai...tisu umah Cik Azhar diguna untuk lap lantai pun guna sampai habis....hahahha!! masuk2 jer Cik Azhar semua buat buka tak ada apa2 yg blaku.....masa istri Cik Azhar sampai tkejut tgok tisu dorang dah habis...hahhahah!! aku pun join buat bodo jer lah....tp malangnya....kejadian kari tumpah tue tak der bahan bukti....semua dah dihapuskan dgn baek punya!!! hehee............tp apa yg paling penting...bez...and syok nya braya umah Cik Azhar....kami semua dapat DUIT RAYA!!! hahaha.....
kenyang kat melantak kat umas Cik Azhar....kami pun p lah ke destinasi seterusnya...iaitu Penang...hehehe.....kita p umah Cik Noor....kita tak lama kat c2...coz takot balik lewat...huhuh..apa pun aktviti melantak tetap diteruskan...hehehe...walaupun kenyang...entah kenapa laaa masih nak berebut makan yer???hehehhee.........apa pun...yg paling bez nya kat umah Cik Noor nie...kita dapat tapau makanan balik.........yeye!!nie diaa...destinasi yg takhir dan yg paling di nanti2kan....iaitu umah Nana!! yey.........mmg bez la makanan umah Nana....mmg rugi if tak p umah Nana time raya......dlm banyak2 makanan yg Nana buat...i very like the Laksa Sarawak....haaaa....pati Laksa tue tempah khas dari Sarawak tau?? my home town tue.....mmg lepas gak rindu masakan Sarawak bila dapat merasa Laksa Sarawak kat umah Nana.......eheheheh........kat umah Nana pun kita ada bawak tapau...kenyang tol kita hari tue...mmg bez...terima kasih kat tuan2 rumah yg sudi mjemput kami ke rumah mereka...tak lupa jugak kat member2 yg sudi mjemput saya join skaki............ehhehehe.....sekian...terima kasih daun keladi...
lain kali jemput lagi~!!
There was an error in this gadget

Info-info terkini FUC

NO ????