There was an error in this gadget

Followers

Monday, November 29, 2010

Hello Sarawak!!!

wahhhh!!!!!!!! tak sangka...........akhirnya.....pada 24/11/2010 pukul 10.05am....tiba lah aku di lapangan terbang antarabangsa sarawak.............seronok bila dah jumpa abak (ayah) and indai (ibu)......yang lucu nya....keluar jer dari pintu keluar apot truz cakap lapar and nak makan kolo mee....hahahha....memang hebat!! datang2 jer ingat makan eh??ish3...............memang la aku nie....patut ler badan beso!!! hahahah!


hampir nak pesan lagi kot kolo mee semangkuk....hahaha...tapi...memandangkan aku diet (konon nyer)....sooo...aku tak jadi la nak pesan lagi...ehhehe....pas2 hari2 seronok jugak coz my akak pon ada datang dari kampung....dia datang nak buat pemereksaan kandungan dia....kakak i ngandung dah dekat 9 bulan.....dalam 2 minggu cam tue mayb dia melahirkan anak..........and berita gembira yang kami dapat ialah....anak buah ku tue nanti kembar.....cuma jantina nya jer kitaorang suma lom tau lagi...hihihik....1st time kot dapat anak buah kembar nie....hehehhee...btambah ler anak2 aku.........hahahah!!!


pada 26/11/2010 pulak.....abang ku and keluarga nya pulak datang dari Melaka......memang penuh la rumah....ngan kakak and anak2 nya 2 orang....abang, ipar i and anak nya 3 orang...mak cik and pak cik i dari kampung pun ada datang....sepupu (masih budak2 lagi) pon ada gak....adik....abak...indai...and me.........fuhh!!!! memang meriah rumah ngan dorang semua.....hihik!!

hari ni td pon hebat gak kot.....semua saudara mara datang umah...memang penuh rumah!! ada kot 6 buah keluarga....hihihihi!! memang macam hari Gawai..........dah la dengan BBQ nya....hehhee...memang seronok....!!!

(bahasa iban)
tang.........te enda dikerindu ku nya..........maya dah mabuk nya alu ka lain....irau mai meda....tang ok gak la...ulih dikawal..............huhuhuhu.....amai tusah kitai iban...t ka rami mesti ka ngirup...dah ngirup lagi alu ka mantai ke pengering mantai ke pemandai keno ko jaku...tang enda nemu  nya sida pia pengamai ya mantai ke pemelik dirik.......jaku tinggi langit....madah nya tuk nya tu....nuan jai....ya jai....enda nemu gak maya nya ngenang ke penyai diripu....penyai urang meh ditusi diembal ya ke urang.....nama ya manah mai kini??? cehhh....madah ukai jaku jai la...ka ngajar aja lah...ya lah nya!!! t ukai jaku mabuk meri jaku ajar keno koh....engka ka meh urang ninga....laban nya kira amai meh jaku ajar....tang....hurmmm....taik nya...jaku mabuk jak...kada amat ah utai dsebut?????????? kada nemu utai ke disebut????nyaaahh......peyy!! meri malu bansa jak ulah mensia baka nya........huhuhuhu....dah sebening alu enda ingat diri....enda ingat ni apai indai...dah enda nemu ni menyadi....dah enda nemu bebasa ke urang...dah enda nemu ngintu diri..........amai tusah urang ulah baka nya...uji anang ngirup kitai t nemu diri perangai dah mabuk jai baka antu!!!! 


Monday, November 22, 2010

I Love Kolo Mee!!!

Bulan exam dah ka tembu.........tinggal seminggu dak gik....26 hari bulan tue meh pnutup bulan exam kami........hihihk....butttt.........last exam aku 23 hari bulan tu ianya kena ke ari dua tue ila....pulai kuching kena ke 24 hari bulan tu....sooooooooo....abis2 jak exam 23 hari bulan nya ari siti truz pulai...........kihkih....semangat ka pulai......flight pun ngam2 gak pagi........enda sabar2 ka pulai...hohoho!!

dalam nganti ka tembu exam and nganti ke terbai pulai tue....btundi2 engau kawan ba facebook.....ngenang ke pemakai t bc ba serawak.....dia tsebut ke siti utai t aku rasa utai pakai t PALING nyamai di dunia.........dah tsebut jak utai nya dia aku alu baka urang gila tenguk 'mengidam' ko urang laut ka makai ya.........utai nya ianya KOLO MEE........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I love Kolo Mee!!!!!

[pic kolo mee ba kedai batu 10....makai kolo mee with teh c peng sepisil? sigi ya sepisil....hohoho!! i likeee!!! ^_^]
waaaaaaaaaaaaa!!! **nu meliur maya naip blog tu** dalam mayuh2 utai pakai ba dunia tu........tu meh utai pakai t paling ku rindu.......mee ya paling nyamai....apa gik t te kala mirah nya........engau sepipat2 ya.........hapuuuuuuuuuuu!!!!!!!!! nu baka riuk sida urat perut ngenang ke penyamai mee tu.....mee lain sigi alah.......ALAH!! hohohoho!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

tempat makai kolo mee peberit ku tu ianya ba pasar batu 10 (Kota Padawan)......for me......kolo mee t jual ba tempat lain just biasa2 jak.......(mayb bc tempat lain nyamai gak kot? enda nemu gak la ba dini....tang bc gak member mdh bc 1 tempat ba kch dia tkenal engau kolo mee ya?? dini tempat nya ney?? aku pon enda ingat...hihihik...) tang kolo mee ba batu 10 lain daripada yang lain......kelainan ya???? 

1.   Mee ya mayuh...

2.   Mee ya kala mirah...

3.   Mee ya sedap!! cukup segala perisa...

4.   Bisi mayuh sepipat (cunto perut janik, ati janik, isi janik mirah....)

fuhh...........part sepipat nya la ngasuh nelan ai liur.........hohoho!! hakaii..............hakaiii............enda sabar mai ka pulai........nurun jak ari bilun cg truz ke kedai nya meh aku...........hohohoho!!!!!!!!!!!!!! enda nemu kitak.......but for me i love kolo mee so much!!

Friday, November 12, 2010

saya boleh teka nombor telefon bimbit anda...nak tahu macam mana??


bakani?? pecaya ke enda aku ulih neka lumbur telipon kitak nguna cara ba baruh nya...enda pcaya??? tau cuba dulu....anang malu2....


macam mana? percaya tak aku boleh teka nom. telefon korang guna cara kat bawah tu...tak pcaya?? cuba dulu bru tahu....jangan malu2.....



Cara 1:

Masuk ke 3 digit lumbur keterubah telipon kita (enda termasuk 01x)

Masukkan 3 digit nom. pertama telefon anda (tidak termasuk 01x)



Cara 2:

Kali ke lumur kita nya enggau 80 (X 80)

Darapkan nom. itu dengan 80 (X 80)



Cara 3:

Tambah enggau 1 ( +1)

Tambah dengan 1 ( +1)



Cara 4:

Kali enggau 250 ( X250)

Darap dengan 250 (x250)



Cara 5:

Tambah enggau 4 digit pengujung nom talipaun kita

Tambah dengan 4 digit terakhir nom. telefon anda



Cara 6:

Tambah enggau 4 digit pengujung no talipaun kita

Tambah dengan 4 digit terakhir nom. telefon anda



Cara 7:

Tolak enggau 250 ( -250)

Tolak dengan 250 (-250)



Cara 8:

Bagi enggau 2 ( /2)

Bahagikan dengan 2 ( /2)



baka ni?? nama numbur bulih kitak??? betul enda??

jadi?? apakah nombor yang anda dapat?? betul tak kiraan saya??


sumber dari : Gerinang Belalai

Tuesday, November 9, 2010

Keputusan Anugerah DAMA 2010

[pic ambi ari facebook DAMA]

apu waii...bc mena anugerah DAMA kitak wai?? aku enda arr.......agi ba menua urang aku....alu bdau kala engau urg meda anugerah nya meh aku...huhuhu...enda ngawa engka nex year ulih?? kan?? kan??hehhee......anugerah DAMA di intu ba Kuching kena ke 6/11/2010.....

aku enda pasti brapa iti ketegori dipetanding ka malam nya....tang antara ya...Penyanyi Paling Popular Lelaki Dayak, Penyanyi Paling Popular Wanita Dayak, Kumpulan/Duo paling Popular Dayak, Lagu Iban Paling Popular, Lagu Bidayuh Paling Popular, Lagu Orang Ulu Paling Popular, Artis Baru Terbaik, vokal terbaik and mayuh gik...

tang ari sumber utusan borneo online dia bc madah keputusan siapa t menang malam ya...antara ya kumpulan rock Masterpiece....sida bulih 'durian runtuh' malam nya...antara anugerah t bulih sida malam nya....
1- Most Popular Group 2- The Best Video Clips 3- The Best Album Cover (Merindang Ke Bintang)



wow! kan?? tahniah ngagai kumpulan nya...........

artis lain t menang malam nya ianya...
Urai engau Dom Romeo, Kumpulan tbaik/Duo
Spitfire, Vokal Lelaki Terbaik

Caludia Geres, Vokal Wanita Terbaik
Johny Tuk, Artis Baru Terbaik

and mayuh agik........



[pic di ambi ari facebook Adrian J Nyaoi]

but......for sure.............persembahan terbaik malam nya mesti lah Ricky Anderson and Winnie Albert...........taja ku enda meda...tang kompom yg tebaek dari ladang punya mah!!! amai enda?? hohoho..........

tahniah ngagai semua t menang malam nya.......

tang aku enda bpuas ati la engau keputusan ya tahun tu....coz artis yang aku minat enda menang arrr!!!!!!!!!!!!!!!! ggggggggeeerrrrrrrrrrrrrrr!!! (geham aku geham) hhuhuhu......asai ka nyabak meda keputusan ya..........keciwa tambah merana ku maya nemu keputusan ya.......huhuhuk...tang enda ngawa gak...engka ukai rezeki....nex year meh cuba baru.........ciayook2!!! taja artis kesayangan aku alah...dalam ati ku ya tetap menang...ya tetap juara!!!!!!!!!!! cewah...gituu........................... hahahha!!


ari komen2 bala2 ba facebook DAMA....mayuh gak bala meri komen t kritik pejalai anugerah tu.....aku?? no komen.....coz aku enda meda engau mata kepala ku pu....hehehee....apa pun...semua komen2 t -tive nya ukai ka ngembelik tauka ngelabuh ke usaha DAMA dalam industri muzik kitai Dayak....tang komen2 tauka kritikan nya dijadi ka panduan kitai dalam ngaga anugerah tu lebih manah gik...


Sunday, November 7, 2010

study week and exam...


waaahhhhhhhhhh....exam!! exam!! exam!! what more can i say??? hurmmm...agak blur and tetekan (mayb?) ngan exam yang bakal tiba.........mana tak nya......this is my last exam kat USM....nex sem??? LM dah...sooo...dengan harapan dan impian....tak menjejakkan kaki kat USM lagi selepas konvo....mayb dalam 10 tahun kot??????????? hahahha!!

sekang ni ngah study week......soo...macam2 la teknik nak stdy...........me?? hurm...sepisis last min....nak cakap blom stdy....ada gak baca sikit....nak cakap sudah.....spatah benda yg aku baca tu pon aku tak tau apa......still dalam dunia fantasi aku (tengok movie 24 jam).........hurmm.......but its ok la bbanding last sem and last last sem..........dis sem aku tak ler tido sampai kol 2pm.....hahahah!! but ada jugak la pmecah rekod aku.............dat is.........my rumate!!!!!!!!!! weeeeeeee~ ada gak pwaris aku yer???hahahhaa.....

tapi kan....jgn pulak nak pandang rendah kat aku coz stdy last min....ya i noe....ramai org ckp stdy last min x bagus.....but masalah nya if aku stdy awal pon tak ada makna apa2......baca note pun tak dapat apa2....aku just tgok jer tulisan kat kertas tu...huhuhu...sedih kan??? tp....bila di kaji mlalui pengalaman aku yg hampir 4 tahun di USM....sememangnya insan2 yg stdy last min ni memerlukan tekanan baru lah apa yg mereka nak pelajari atau nak ingat masuk dalam memori (jangka pendek) berkesan.......

bagi insan2 yg stdy awal kompom x setuju ngan penyataan tu kan??? if tak caya..........boleh tanya kawan2 korang yg sepisis cam ni......coz bagi aku...stdy awal kurang tekanan...tak ada prasaan pun nak stdy...but...........................jika dah nak dekat exam time tu.......bru la mgelabah...nak tahu kenapa?? coz dah ada nya tekanan..........desakan........desakkan untuk belajar dan menghafal segala yg dplajari sem tu.......

cara belajar??? hebat sikit la dari yg stdy awal.............buat note ringkas (peta minda) yg mmg ringkas seringkas yg mungkin..........ingat kembali apa yg lec slalu cerita kat dewan kuliah dan tuto (bermakna if nak wat kegiatan stdy last min kena datang semua kelas...no ponteng2...if dah ponteng...mmg susah nak paham)........if nota tak der or tkurang nota (gara2 ponteng kelas) masa ni la time bodek mbodek geng2 yg rajin p kelas......minta nota dorang..........nak salin mmg malas dan x sukup masa.........maka.....photostep jer la..........habis cerita....

secara ringkasnya :
[ingat kembali plajaran di kelas] --> [cari nota yg ada, if x cukup cari kat kwn2 lain] --> [buat nota ringkas (peta minda)] --> [hafal]

hafal?? kenapa nak hafal??
hurmm.......as we all noe...........kita belajar di sekolah...kolej mahupun U...kebanyakkan nya sebab nak dapat sijil...........and mmg sedih bila pike kita belajar sebenarnya bukan belajar tetapi menghafal........tp...ini lah realiti............huhuhuhu....

hurmmmmmmmm....realiti yang menyedihkan........but its true.............huhuhu!! apa pun........selamat stdy bagi kangkawan yg ngah stdy........and selamat exam......good luck keh??? semoga bjaya.............!!! GBU all..........muahhh!!!!!!!!!! ^_^
There was an error in this gadget

Info-info terkini FUC

NO ????