There was an error in this gadget

Followers

Tuesday, September 28, 2010

Bedak Sejuk


sedang aku kebosanan buat tugasan...
aku dengan tak sengaja nya dan dengan buang tabiat nya pakai bedak sejuk...
haaaa....korang tau tak apa tue bedak sejuk??


BEDAK SEJUK nie merupakan salah satu daripada produk kecantikkan...
masa dulu2 lah kan....mmg tak der produk kcantikkan macam sekang nie...
SK II la....Olay laa...Fair & Lovely la...dan banyak lagi lah yg korang slalu pakai...
zaman mak nenek kita dulu...bedak sejuk nie lah diaorg guna untuk kecantikkan...


yang baik nya tentang bedak sejuk nie...
penggunaan nya sesuai untuk semua jenis kulit...
kulit bminyak ker...kulit kering ker...kulis sparuh kering sparuh bminyak ker...
semua boleh guna bedak sejuk...kira boleh diguna seisi keluarga jugak lah kira nya nie...



haaa.....dan melalui kajian tak rasmi aku memalui bacaan dari buku, majalah, tenet dan dari cakap2 orang2 tua...
penggunaan atau amalan pakai bedak sejuk nie memang bagus untuk kulit muka...
soo....nak tahu kebaikkan nya???

1. untuk menanggalkan kulit mati pada wajah...

2. untuk kulit muka lembut dan cerah...

3. melicinkan kulit muka...

4. menghilangkan tompok2 hitam

5. menegangkan kulit muka...

6. membuangkan daki2 degil kat bahagian leher anda...

CARA PENGGUNAAN nya pulak nak tau cam mana??
haa....itu senang saja....

1. masukkan 5 - 6 ketul bedak sejuk dan campurkan ngan bbrapa titis ari..tak boleh banyak sangat air...nie sebab kita just nak cairkan bedak sejuk tue jer yer kangkawan....

2. pastikan bedak sejuk korang tue dah jadi cecair putih....hehehe...

3. pastu...gunakan berus muka...kayu ker...penyapu ker...or mana2 saja benda yg korang boleh guna untuk sapukan kat muka korang guna jer la....haaa...tp aku sarankan korang guna jer jari...senang cerita kan??hihikk....

4. sapukan dengan rata di bahagian muka anda...tapi hati2 yer...jangan sampai tkena mata...pedih woo...hehehe...pastue....korang pun boleh jugak sapukan kat leher..

5. tunggu la sampai kering...ala kejap jer...10 - 15 min kering dah tue...

6. dah kering...korang cucilah dengan air suam....



yg nie yg biasa kita buat la...if nak yg cangih2 lagi cara nak guna bedak sejuk nie pun ada banyak...kita leh campur ngan banyak benda...
contoh nya ngan limau...ngan kayu manis dan lain2 la...
apa pun...yg nie jer la yg paling simple and mingle yer??hehe...


haaa......pas baca punya baca...tentu ada gak yg korang nie tak pernah tengok bedak sejuk nie kan???
tentu tertanya-tanya....macam mana kah rupa bedak sejuk nie??
adakah dia sejuk macam ais??
hahahhahah!! <--- tgelak lah pulak...

oh...tidak sama sekali...dia cam kapur jer...ketul kecik2... kat kedai runcit mana2 pon ada...if tak pasti korang tanya la kat empunya kedai... tanya dia " arrr...apek arr....ada jual itu bedak sejuk kah??" kompom apek tue jwp ada...ehehhehe...
keh la...nak senang cerita...nie la antara contoh bedak sejuk tue....

APA PUN.....selamat mencuba!!!! ^_^

Sunday, September 26, 2010

Open House a.k.a Makan free...

WALAUpun cuti raya dah semingu dah berlalu...namun...suasana raya still lagi terasa...sooo...sekarang nie kira raya minggu ke-2 lah yer....ehhehe...open house kali nie boleh tahan meriah nyer..........cuma sedih gak coz ramai kangkawan yang tak dapat nak hadir...yer la...depa kan ada yang dah konvo dah...bz la ngan krj2 dorg...yg p open house nie pon sisa2 yg blom habis lagi...kira budak pendidik-ikan lah...hahahhahahha....[bole tergelak lah pulak]....nak dijadikan cerita..............kita org p braya selama 2 hari.......sabtu and ahad...sabtu kita p rumah Ketua Polis Pulau Pinang....p situ kita guna keta Amar yg comey lagi bjasa...terima kasih yer Amar..........ehhehehe...........
[taraaaaa!!! nie ler keta Amar yang comey dan bjasa]


haaa..........cuaca hari 2 boleh tahan oke...panas terik gila sumbu.....fuhh...bpeluh mcm lari tasik biawak kat USM 20 pusingan [tak pernah lari pusing 20 pusingan pun]....apa poN...usaha kami makan mmg diteruskan dengan rancak....kira kat c2 memang melantak giler2 badak lah....tetamu yg datang pon boleh tahan ramai nyaaa....makanan dia boleh lah...sedap...tp gerai dia tak ler sebanyak tahun lepas...apa pOn...syuk jugak ler...coz makan free.....hahahhahaa!! suke suke suke!! <-- sebut ala2 upin&ipin

THE NEX DAY
...hhaaaa..........nie lah hari yg paling penting....nak tau kenapa?? coz kita org p braya kat 3 buah negeri....PERAK-KEDAH-PENANG.....hahahhaa...giler kan??kan??? heheh....wp jauh pjalanan tp ttp syuk....coz kita p ramai2...konboi 3 buah keta....13 orang yang p masa tue...taget 15...tp ada yg tak pat join...coz ada hal masing2....huhuhu...DESTINASI PERTAMA!! kita p yg jauh dulu.....kita p Perak...rumah Farika atau Ika.....pjalanan tak pasti brapa jam...rasa nya adalah kot dalam 1 jam...coz kita guna jalan tol...hihihik.......datang2 jer kita truz serbu makanan dia........hehehe.....masakaan mmg bez...banyak pulak tue...semua Ika yang masak...woa.....cun tue...dah boleh kawen dah tue...hehehhee...pas makan2...gurau2...ambik pic di sini sana...sempat jugak kami p menjenguk kolam ikan keluarga Ika....hihik....
[bgambar kenang-kenangan ngan tuan rumah - Farika]


dah puas kat umah Ika...kami pun destinasi ke-2....dat is...kat Kedah lah pulak....kita p umah jurulatih SUKSIS tcinta kami....Cik Azhar...boleh tahan jauh nyer...ada jugak dekat 1 jam kot...sampaikan tangki minyak keta orang bnyala merah.....hihik...sampai2 jer kat destinasi yang dituju...jejak jer kaki kat rumah Cik Azhar truz hujan turun dgn lebat nyer....mmg nasib baik la dah sampai...hehehe...kat umah Cik pon banyak barang makan....rumah cik cantek punya....i like..hehhee...



tp kan...ada 1 peristiwa yang bez jugak lah kat umah Cik Azhar...nak tau tak peristiwa nya?? haaa....peristiwa kuah kari ayam jatuh kat lantai...hahaha!!! masa tue Cik Azhar keluar jemput Tuan ktorg yg bru sampai...sooo nak dijadikan cerita....bila jatuh jer kuah kari tue...semua secara otomatik nye truz lap lantai tue...bkerjasama sungguh...tak sia2 masuk SUKSIS yer???hehehe...pas2...bukan lap sebarang lap...lap yg sepisis pantas...kalah mesin lap kat Tesko yg mamat bangla slalu guna utk lap lantai Tesko...hahaha...ada pulak tu ambik air cuci tangan simbah atas lantai...tisu umah Cik Azhar diguna untuk lap lantai pun guna sampai habis....hahahha!! masuk2 jer Cik Azhar semua buat buka tak ada apa2 yg blaku.....masa istri Cik Azhar sampai tkejut tgok tisu dorang dah habis...hahhahah!! aku pun join buat bodo jer lah....tp malangnya....kejadian kari tumpah tue tak der bahan bukti....semua dah dihapuskan dgn baek punya!!! hehee............tp apa yg paling penting...bez...and syok nya braya umah Cik Azhar....kami semua dapat DUIT RAYA!!! hahaha.....
kenyang kat melantak kat umas Cik Azhar....kami pun p lah ke destinasi seterusnya...iaitu Penang...hehehe.....kita p umah Cik Noor....kita tak lama kat c2...coz takot balik lewat...huhuh..apa pun aktviti melantak tetap diteruskan...hehehe...walaupun kenyang...entah kenapa laaa masih nak berebut makan yer???hehehhee.........apa pun...yg paling bez nya kat umah Cik Noor nie...kita dapat tapau makanan balik.........yeye!!nie diaa...destinasi yg takhir dan yg paling di nanti2kan....iaitu umah Nana!! yey.........mmg bez la makanan umah Nana....mmg rugi if tak p umah Nana time raya......dlm banyak2 makanan yg Nana buat...i very like the Laksa Sarawak....haaaa....pati Laksa tue tempah khas dari Sarawak tau?? my home town tue.....mmg lepas gak rindu masakan Sarawak bila dapat merasa Laksa Sarawak kat umah Nana.......eheheheh........kat umah Nana pun kita ada bawak tapau...kenyang tol kita hari tue...mmg bez...terima kasih kat tuan2 rumah yg sudi mjemput kami ke rumah mereka...tak lupa jugak kat member2 yg sudi mjemput saya join skaki............ehhehehe.....sekian...terima kasih daun keladi...
lain kali jemput lagi~!!

Friday, September 24, 2010

Jantina Leptop anda???

percaya tak if aku kata letop hangpa semua ada jantina???tak caya?? haaa.............if tak caya....cuba hangpa try nie........



p/s : jangan risau...ini bukan nak peningkan litop anda atau nak sebar virus cinta kat litop anda....hehehe...


1) bukak notepad anda...


2) paste code to nie kat notepad anda -->CreateObject("SAPI.SpVoice").Speak"I love YOU"


3) pastu save type as -->love u.vbs


4) jangan lupa save notepad anda kat desktop **nie nak pastikan kita senang nak bukak nak cari dia kat mana**..


5) tutup notepade tue...


6) pas2....double click notebook tue.....


last sekali!!!! dengar dan hayati lah suara letop anda............hahahahha!! jantina letop aku jejaka...wow!! patut bila ada pblm dia pening2 dia nak aku belai2 manja bru boleh bukak.......omg!! hahaah........!! sooo....korang cuba lah...and tell me what ur litop punya jantina..........ehhehe.......... ^_^

Kenapa aku lama tak update blog??

haaaa...........nie persoalan yang cepu gangsa punya...lama gila badak sumbu jugak ler aku x update blog ku nie kan?? emmm...macam ler ada orang nak baca....hahahhahaa....ok...ok...nak tau jawapan cepu gangsa tu?? jawapan nyaa.....

lupa email&password blog
errrr???? yer ker?? apa pulak lupa email dan password?? beta ingat larrr....siap simpan cantik2 lagi dlm buku....dalam leptop...kat dinding bilik....siap buat tatto lagi tue [yg nie tipu jer].....mcm mana boleh lupa??kan??op coz ler beta ingat......

letop rosak!!

rosak?? mana der.....yerlaaa..tau la letop aku nie mmg letop tua...dah uzur...tgu2 masa jer lagi nak masuk tong sampah...huhuhu...sedih nyer.....tp BUAT MASA SEKANG nie....my baby leptop still bfungsi....kira sihat2 cam tue jer lah dia....huhuhu....

aku tak sihat...huhuhu...
ker??????????????? ahhahaha....tak la...aku sihat sejahtera jer....hepi2 go lucky...[tak lah lucky mana].....huhuhuhu....puji Tuhan...sihat jer beta yer kangkawan....dun woli...hihihikk....tahun nie blom gik p klinik USM tue....hahahhahaa...sakit gigi pon x nie tau....haaaa................

tak der line tenet........
tett!!!!!!!!! yer ker?? beta kat kampus nie guna wless....wless boleh tahan lah kuat dia...boleh buka banyak benda [yelah tue...semua benda dia nak blok...nak wat asmnt pon ssh...mcm kembali ke zaman purba jer...tp still boleh on9 buka blog nie...dun woli]............bukan takat guna wless....aku pon ada boben....haaaa........boben ku nie...bagus laaa....kuat jer line dia [kata lawan nya]...............


aku kena kidnap!!!
kahkahkahkahkah!!! yer lah tue....banyak lah ko punya kidnap!!! hahahhaha!! ingat nie kes susilawati ker??? main kibnap2??? harta pon tak der nie tau.....nie pon nak mintak derma kat hangpa hangpa sekalian....[anyway R.I.P kat arwah]............huhuhu..........


adoiiiyaii.........apa dah....semua yang di atas tue salah blaka yer........hehehhee...yg sbetoi nya....aku malas nak memblogking nie........haa...............tue lah jwpan.............hehehehe...cukup bernas tak???adakah beta mjawap soalan kalian???hahahhaa.............i hope lah yer...hehehe............ ^_^

There was an error in this gadget

Info-info terkini FUC

NO ????